Vesti
11.09.2024.

Jutarnja rutina i trening pre posla

Vesti

Često me pitate kako da organizujete svoje jutro kada se u njemu, pored svih drugih obaveza, nađe i trening? Iskreno – mnogo teško u početku. Prvih nekoliko dana bude baš “nategnuto” a kasnije postane još jedna rutina u vašoj svakodnevici!

Neću vam pričati bajke o tome kako sam "jutarnja ptica", kako ustanem u 4h, popijem čašu tople vode sa limunom, pa pročitam 30 strana neke knjige o ličnom razvoju… spremim doručak za celu porodicu, istrčim 20 km… i već u 8h moj dan može da počne. To ne radim, a ne poznajem ni ljude koji ovo praktikuju, osim kada snimaju video za Instagram. Ispričaću vam kako to planira osoba "od krvi i mesa" koju vrlo često mrzi da ustane i da se obuče, a kamoli još da trči…

NOĆ PRE

Ono što se trudim od kada redovno treniram ujutru, jeste da uveče na vreme legnem ili da sve obaveze završim ranije. To znači da sam do 23h u krevetu, u nekom poluležećem ili ležećem položaju. Najviše mi odgovara da zaspim do tada, jer se najbolje odmorim. Ukoliko tokom noći znam da neću moći da imam adekvatan odmor, ja ću sutradan u 98% slučajeva da ustanem na vreme i odem na trening, a onda ću to veče da legnem i pre 23h. To radim kako ne bih ispala iz ritma i počela da ležem i ustajem kasnije.

 

JUTARNJI ALARM

Kada mi zazvoni alarm, trudim se da ga ne odlažem, nego odmah iz ležećeg položaja pređem u sedeći. Ukoliko se odlučim za opciju odlaganja alarma, vrlo često se desi da ustanem još umornija ili da na kraju zakasnim na trening, što mi nikada nije drago. Ovako mi je lakše da se razbudim, protegnem i krenem u spremanje.

 

TELESNA RUTINA

Iskreno, nema tu neke posebne rutine osim odlaska u toalet, pranja zuba, umivanja i nanošenja kreme za lice. Ono što mi je posebno važno pre dužinskog trčanja je da uspem da ispraznim creva i bešiku, a to dođe vremenom tako što svom telu zadajete ritam kada šta radi.

OBLAČENJE

Nakon ustajanja, odmah se obučem za trening i tako spremna odlazim u teretanu ili na trčanje. Nikada ne idem “normalno” obučena, već iz kuće izlazim spremna za akciju. Na taj način sprečavam dodatno kašnjenje, kao i mogućnost odustajanja, jer kad sam se već “utegla” u helanke i top, trening će biti odrađen! Često garderobu spremim noć pre ili makar smislim šta ću da obučem.

 

TRENING JEDNAKO OBAVEZA

Postavila sam sebi situaciju tako da mi je jutarnji trening jednako obaveza, baš kao i pranje zuba, odlazak na posao, itd… Ne dajem sebi mogućnost da ga odlažem ili ne radim jer mi je tako došlo, nego jednostavno odem. Kao što svaki dan idem na posao, i kad mi se ide i kad mi se ne ide, tako ujutru moram da odradim svoj trening.

 

POZITIVNO RAZMIŠLJANJE

Uvek me u teškim momentima drži misao da ću zbog odrađenog jutarnjeg treninga ceo dan biti ponosna na sebe, i da ću imati slobodno popodne jer sam sve završila do kraja radnog vremena.

POSLE TRENINGA

Uvek se nakon jutarnjeg treninga osećam bolje, energičnije i raspoloženije, pa čak i ako kasnim u dalje obaveze budem super raspoložena, jer me drži energija. Posle treninga u teretani se tuširam i spremam za posao, a onda pojedem svoj omiljeni doručak i to mi bude mala nagrada u kojoj uživam ceo dan.

 

Nije toliko teško, samo treba da odlučite da to hoćete, pa ćete se već nakon dve nedelje navići na novu rutinu i mnogo slobodnog vremena posle podne.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_