Vesti
05.06.2024.

SAVETI ZA TRČANJE PO VRELIM LETNJIM DANIMA

Vesti

Ovo je period godine kada svoje obaveze usklađujete sa trčanjem, jer je trčanje po visokim temperaturama često neizvodljivo. Zato treba pratiti vremensku prognozu, preporuke, ali i savete koji nam mogu poslužiti da uspešno, bez velikih šokova, pređemo zadate kilometre. U nastavku sa vama delim savete za trčanje po vrelim letnjim danima, a prema ličnom iskustvu.

 

        1. VREME TRČANJA

 

Ako je moguće, birajte rane jutarnje ili kasne večernje sate kada su temperature niže i  kada sunce manje prži, to će vam pomoći da izbegnte najtoplije delove dana. Ipak, ako mene lično pitate ja najradije biram da trčim rano ujutru, jer su tada i vazduh i podloga još uvek koliko-toliko rashlađeni i samim tim trčanje lakše padne, dok se u večernjim satima dešava da se ni vazduh ni podloga još nisu rashladili, pa može da se desi da beton i zidovi zgrada mnogo više zrače.

        2. ZAŠTITA OD SUNCA – NIGDE BEZ SPF-a

 

Koristite kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom kako biste zaštitili svoju kožu od UV zraka. Takođe, možete nositi kačket kako bi zaklonili glavu od sunca i napravili dodatni hlad. Meni nekad pod kačketom bude vruće, pa ga onda pokvasim i tako mokrog stavim na glavu – onda imam i hlad i osveženje.

 

        3. BIRAJTE ADEKVATNU ODEĆU

 

Nosite lagane, prozračne materijale koji omogućavaju da koža diše. Izaberite svetle boje koje manje privlače sunčevu svetlost. Tokom letnjih dana rado nosim šorceve i topove, pa kada mi je vruće rashlađujem se preko kože, tako što pokvasim listove i ruke.

 

        4. HIDRATACIJA, HIDRATACIJA, HIDRATACIJA

 

Pre nego što krenete da trčite, dobro se hidrirajte! To znači da pijete dovoljno vode svakog dana tokom letnjih vručina, a ne samo danima kada trčite. Tokom trčanja, nosite sa sobom flašicu vode ili planirajte rute gde možete da se osvežite, umijete i popijete koji gutljaj. Nakon trčanja obavezno uz vodu popijte neki ceđeni sok ili piće sa elektrolitima, koje će vam vratiti šećere, soli i minerale u organizam.

       5. OBRATITE PAŽNJU NA SIMTPOME PREGREVANJA

 

Budno pratite simptome pregrevanja kao što su vrtoglavica, mučnina ili pojačano znojenje. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se sklonite na hladnije mesto, hidrirajte se i prekinite sa bilo kakvom aktivnošću. Tog dana se odmarajte, a ako se simptomi nastave, posetite lekara.

 

        6. POSTEPENO SE PRILAGOĐAVAJTE

 

Ako niste navikli na trčanje po vrelom vremenu, postepeno povećavajte dužinu i intenzitet treninga. Nemojte odmah davati svoj maksimum, već vrlo lagano ispitujte svoje granice i mogućnosti.

 

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)