Vesti
14.08.2024.

TRČANJE TREJL TRKA - SAVETI NE TOLIKO ISKUSNOG TREJL TRKAČA

Vesti

Nije da sam najisuksniji trejl trkača, ali godinama idem na različite trejl trke i svima ih preporučujem kao vrhunsku letnju zabavu i način rashlađivanja. Odlazak na planinu leti je jedan od najboljih poteza, jer visoka nadmorska visina donosi svež vazduh koji je uvek mnogo hladniji nego u gradu, a još kada u to ukombinujete i fizičku aktivnost, verujte mi da će vam trejl trka biti jedna od najzanimljivijih letnjih aktivnosti. Zato sa vama delim savete koji će vam pomoći da se lakše pripremite za trejl.

  1. AKLIMATIZACIJA    

Na planinu dođite barem dan ili još bolje dva pred trku, kako bi se telo adaptiralo na nadmorsku visinu i drugačiju klimu. Iako je na planinama često hladnije nego u gradovima, zbog nadmorske visine sunce jače greje i to je isto faktor na koji treba se  naviknete i prilagodite.

 

  1. ISTRAŽITE STAZU

Taj dan ili dva pre trke iskoristite da malo istražite stazu, upoznate se sa planinom i napravite plan kako da trčite. Saznajte na kojim kilometrima su usponi, kako biste mogli da planirate potrošnju snage i energije tokom trčanja. Proučite visinske razlike, vrstu podloge, prepreke i moguće izazove kako bi bili spremni mentalno i fizički za trku koja predstoji.

 

  1. PRILAGODITE SE TERENU

Bilo bi super da pre same trke vežbate trčanje uzbrdo i nizbrdo, kako biste usavršili tehniku i što manje napora ulagali tokom ovakvog trčanja. Takođe, jako je važna i oprema, a tu pre svega mislim na patike, koje ćete nositi na trci, jer su trejl tereni vrlo često neravni, klizavi i mokri, pa je važno da vaša obuća bude prilagođena takvim uslovima. Izaberite obuću koja pruža dobru podršku stopalima i dobro prianja na različitim podlogama, a važno je nositi i odgovarajuće čarape koje sprečavaju žuljeve i iritacije.

 

  1. PRIPREMITE SE ZA HIDRATACIJU

Iako je većina trejl trka dosta dobro organizovana u smislu hidratacije tokom samog trčanja, moj savet je da sa sobom ipak ponesete vodu. Kao što sam na početku pomenula, na planini su malo drugačiji uslovi, pa može da se desi da vam je voda potrebnija nego kada trčite ulične, gradske trke.

 

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)