Vesti
02.08.2024.

POČETNIK ILI ISKUSAN TRKAČ: KOJE PATIKE DA ODABERETE?

Vesti

Patike bi, kao najbitniji deo opreme za trčanje, trebalo da budu savršeno prilagođene vašim stopalima i tehnici trčanja. Čak iako ste pronašli omiljeni par patika, važno je da razumete kako različiti modeli mogu uticati na vaše trkačko iskustvo. Savetujemo da se fokusirate na specijalizovane trkačke patike, a ne na one namenjene za fitnes ili druge aktivnosti. Trkačke patike nude specifične performanse potrebne za različite uslove, a mi ćemo vam predstaviti neke od naših favorita za ovu sezonu.

 

ASICS GEL-KAYANO 31 PARIS  - inspirisane olimpijskim plamenom

 

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji i dizajnu ASICS GEL-KAYANO 31 PARIS patike savršen su izbor za trkače koji traže kombinaciju stabilnosti, udobnosti i trajnosti. Namenjene su, kako za početnike koji traže stabilnu i udobnu patiku, tako i za iskusne trkače, posebno one koji imaju tendenciju prema prekomernoj pronaciji. Pružaju dovoljno stabilnosti, a ipak su lagane i responzivne za duže i brže treninge. 4D Guidance System koristi širinu patike, penu u luku za podršku i visoku petu kako bi prirodno vodio korak, smanjio pronaciju, apsorbovao udarce tokom trčanja i omogućio stabilnost bez ometanja prirodnog pokreta stopala. Đon sa različitim debljinama na različitim segmentima pruža poboljšanu trakciju i izdržljivost, a prozračni mrežasti gornji deo se prilagođava stopalu, omogućavajući bolji protok vazduha.

 

ASICS GEL-TRABUCO 12 – pouzdanost bez premca

 

ASICS Gel-Trabuco 12 patike su odličan izbor za iskusne trkače i trail entuzijaste. Istovremeno su udobne, stabilne i izdržljive, dizajnirane za one koji traže pouzdanost na različitim vrstama neravnih terena, uključujući kamenite i blatnjave staze. Njihova težina može biti izazov za početnike i nedostatak za brze trke, dok će veterani u trčanju ceniti stabilnost i zaštitu koju pružaju. Pena u međuđonu omogućava udobnost i dobar odziv, pružajući mekani osećaj bez prevelike težine. GEL tehnologija u peti dodatno apsorbuje udarce, što smanjuje stres na zglobovima pri dužim trkama. Izuzetno su izdržljive, sa ojačanom mrežicom koja omogućava prozračnost, a široka baza i adaptivni sistem vođenja smanjuju zamor i nelagodnost tokom dugih trka.

 

adidas SPRINTSTAR – za ljubitelje sprinta

 

adidas Sprintstar patike su idealne za početnike u sprintu. Dizajnirane za kratke distance poput 60m, 100m, 200m i 400m, kao i za trkače preko prepona. Lagane su i omogućavaju eksplozivno ubrzanje i održavanje maksimalne brzine. Jedna od ključnih karakteristika je njihov gornji deo izrađen od prozračnog mrežastog materijala koji obezbeđuje dobru ventilaciju i pomaže da stopala ostanu suva tokom trke. Ploča sa šiljcima koja pokriva pola đona pruža dobar balans između stabilnosti i fleksibilnosti za početnike čija stopala još uvek nisu dovoljno snažna za agresivnije modele. Hvaljene zbog svoje udobnosti i sigurnog prianjanja, odlične su za one koji se tek upoznaju sa sprintom i koji žele da uz lagane, udobne i pristupačne patike poboljšaju svoje performanse na stazi.

 

NIKE AIR ZOOM ALPHAFLY NEXT% 3 FPvaš najbolji saveznik za duže distance

 

NIKE AIR ZOOM ALPHAFLY NEXT% 3 su prave rejsing patike koje mogu da ubrzaju vaš tempo trčanja. Dizajnirane za iskusne trkače koji teže najboljim performansama na dugim distancama, kao što su maratoni i polumaratoni. Ove patike kombinuju napredne tehnologije koje pružaju izuzetnu povratnu energiju i stabilnost. Inovativna vrsta gume u đonu pruža bolju izdržljivost i prianjanje, posebno na prednjem delu patike. Iako nedostatak gume na peti može biti problematičan na mokrom terenu za one koji ostvaruju prvi kontakt petom, celokupna geometrija patike podstiče trkače da se oslanjaju više na prednji deo stopala​​. Nisu preporučljive za početnike i svakodnevne treninge zbog visokih zahteva koje postavljaju na stabilnost i snagu stopala​. Savršene su za one iskusne koji žele da postignu najbolje rezultate na dužim trkama, pružajući im sve što je potrebno za postizanje vrhunskih performansi.

 

adidas ADIZERO ADIOS PRO 3 – savršen balans udobnosti i dobrog odziva

 

adidas Adizero Adios Pro 3 je još jedan omiljeni model patika koje su dizajnirane za iskusne trkače, posebno za maratone i duže distance. Ove patike koriste nekoliko naprednih tehnologija koje donose brojne prednosti kao što je eksplozivan odraz pri svakom koraku. Dodatna stabilnost dolazi zahvaljujući širem đonu i posebnim Energyrods karbonskim šipkama koje pružaju podršku i smanjuju zamor stopala na oštrim krivinama i mokrim podlogama. Đon napravljen od Continental gume obezbeđuje izuzetnu trakciju na različitim površinama, dok istovremeno zadržava trajnost, a gornji deo je izrađen od lagane, prozračne mreže koja dozvoljava optimalnu ventilaciju prilikom dužeg trčanja.

 

NIKE ZOOMX ULTRAFLY TRAIL – moćna podrška na zahtevnim terenima

 

Nike ZoomX Ultrafly Trail patike su pravi izbor za trkače koji traže optimalne performanse na zahtevnim terenima. Ove patike su dizajnirane s fokusom na pružanje vrhunske udobnosti, stabilnosti i povratne energije, što ih čini idealnim za napredne sportiste koji se često suočavaju sa tehnički zahtevnim terenima, kao i za duge i intenzivne trke. Nike ZoomX Ultrafly Trail su savršen izbor za sve one koji traže pouzdanost i vrhunske performanse na stazama jer omogućavaju trkačima da se fokusiraju na postizanje najboljih rezultata bez kompromisa između udobnosti i stabilnosti.

 

MIZUNO WAVE SKY 7 – elastične i prozračne

 

Mizuno Wave Sky 7 je model patika namenjen kako za rekreativne i tako i za iskusne trkače koji traže maksimalnu udobnost i amortizaciju za duge staze. Ove patike su posebno pogodne za sportiste sa neutralnim gazom, iako mogu pružiti dovoljno stabilnosti i za one sa blagim pronacijama zahvaljujući širem đonu i čvrstoj peti. Kombinacija slojeva pene u srednjem đonu obezbeđuje izuzetnu amortizaciju i povrat energije za mekane i stabilne korake​. Rastegljivi i prozračni materijal u gornjem delu omogućava dobro prijanjanje i ventilaciju, posebno tokom toplih vremenskih uslova​. Đon od X10 izdržljive karbonske gume koja pruža odlično pianjanje na različitim podlogama, čime se osigurava stabilnost i trajnost​.

 

HOKA SPEEDGOAT 5  - neprikosnovena udobnost

 

HOKA SPEEDGOAT 5 su među omiljenim patikama za trčanje i planinarenje, poznate po svojoj izvanrednoj udobnosti, podršci i svestranosti. Pružaju dobru podršku trkačima sa neutralnom pronacijom. Prevashodno dizajnirane za iskusne trkače koji vole izazovne staze, mogu biti odlične i za entuzijaste koji žele da se upuste u savladavanje ozbiljnijih terena. Početnicima se mogu učiniti previše tehnički napredne, ali će im pružiti dobar osećaj sigurnosti i stabilnosti na stazi​. Namenjene su za tehničke i neravne terene, a ovaj najnoviji model dolazi sa manjom težinom i boljim prianjanjem na rastresitom zemljištu. Međuđon obezbeđuje lagan osećaj pri trčanju sa jakim odzivom, smanjujući zamor nogu tokom dugih trka​. Mrežasti gornji deo dizajniran je tako da obezbedi više prostora za vaša stopala i neophodnu prozračnost.

 

KOJI JE VAŠ SAVRŠEN IZBOR?

 

Prilikom izbora patika za trčanje veoma je bitno da obratite pažnju na sve aspekte kako biste s lakoćom dosegli do svog maksimuma na stazi. U zavisnosti od toga da li ste početnik ili iskusan trkač, vaše tehnike trčanja, podloge po kojoj trčite, kao i od tipa, veličine stopala i telesne težine zavisi i to koji model je idealan baš za vas. Ne zaboravite da su udobnost i kvalitet od suštinskog značaja, jer odgovarajući model može značajno smanjiti rizik od povreda, poput bolova u kolenima i pojave žuljeva, a može poboljšati i vašu brzinu na stazi. Dakle, investirajte u kvalitetne patike, jer će vas one podržati na svakom koraku vašeg trkačkog putovanja!

 

Run’ n More tim