Vesti
22.05.2024.

Kilogrami su nebitni, bitan je drugi broj

Vesti

Ljudi su često iznenađeni kada im kažem svoju težinu, jer ne očekuju da žena od 73 kilograma može da trči polumaratone i maratone. Kada uporedim svoju težinu sa težinom muškaraca i ja se iznenadim. Iako me kilaža nikada nije brinula, uvek sam vodila računa o tome kako se osećam i kako izgledam, kao i koliki je moj BMI.

 

Šta je BMI i zašto je važniji od kilograma?

 

Svako telo je različito, a svaka konstitucija nosi sa sobom specifične karakteristike i kilažu. Upravo zbog toga je važno da se fokusirate na BMI (body mass index ili indeks telesne mase). BMI stavlja u odnos težinu i visinu, a primenjiv je za sve osobe starije od 20 godina. Iako ne prikazuje procenat masti u organizmu, BMI je pokazatelj opšteg stanja organizma koji se jednostavno meri. Moj savet je da na internetu ukucate "BMI calculator" koji će vam tražiti sledeće informacije: godine, pol, visinu i težinu.

Sa ovim indeksom ne možete meriti procenat masti u organizmu, koji je pokazatelj da li smo neuhranjeni ili preuhranjeni, a od kojeg dosta zavisi naš rizik za dobijanje određenih bolesti. Dešava se da neko ko se bavi bodibildingom i neko ko je gojazan imaju istu kilažu i isti BMI, zato je jako važno da se ne vezujemo toliko za brojeve, već da pažnju obratimo na svoj izgled. Važno je da BMI ne bude ni iznad ni ispod normale, kako bi se naše telo pravilno štitilo od određenih bolesti. Ukoliko su vam potrebne ozbiljnije analize, predlažem da probate IN BODY merenje, koje se radi na posebnim vagama koje mere šta se zapravo dešava u našem organizmu.

Tu pre svega treba obratiti pažnju na viscelarne masti, čija brojka se odnosi na količinu masti koja se nalazi među našim organima, i to je, u zdravstvenom smislu, prvi parametar na koji treba da se fokusiramo. Dalje, možemo saznati procenat masti u našem organizmu (na merenju ćete dobiti i koja je norma za vaš pol i godište), a nakon toga gledamo procenat mišića, ali i vode u našem organizmu.

 

Zbog svega ovoga, moj savet je da se ne vezujete isključivo za kilograme, jer su oni samo broj. Mnogo je važnije da uradite analizu vašeg telesnog stanja i da na osnovu toga napravite plan uz pomoć kog ćete poboljšati sveukupno zdravlje.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)